top of page

Homemade Aardbeien-Frambozen Jam


Het is weer volop tijd voor verse bessen en aardbeien. Om ook in de winter te genieten van de zonnewarmte en een vitamine boost van heerlijk zomerfruit maak je er jam van.

Heel eenvoudig en suikervrij!

Wat heb je nodig?

* 2 a 3 potjes met schroefdeksel van 200 ml.

* tang (om de potjes uit het kokende water te halen)

* theedoek

* 2 kookpannen. 1 voor de potjes en 1 voor de jam.

* blender

* trechter

Wat gaat er in?

1 bak zoete aardbeien

1 a 2 bakjes frambozen

1 klein appeltje (dient als bindmiddel)

De hoeveelheid is een beetje lastig maar je kunt ongeveer aanhouden dat 550-600 ml fruit voldoende is voor 400 ml jam. (2 potjes dus.) Het volume neemt af naarmate de jam inkookt. Ik pak altijd een extra potje voor de zekerheid en als je over hebt gaat dat vast snel op ;)

Ik geef de voorkeur aan onbespoten fruit. Van de bio boer in de buurt of uit de eigen tuin. Dat heeft meer smaak en is vaak zoeter. En er zit meer lichtkracht in!

Begin met de potjes te steriliseren. De schone potjes en deksels los van elkaar leg je een paar minuten in kokend water. Leg de theedoek klaar en plaats ze vanuit het kokende water met de tang op de theedoek. Raak de randen en binnenkant van de potjes en dekseltjes niet aan met je handen!

Pak een kleine kookpan en daar gaat het fruit in kleine stukjes in. Snijd de appel fijn. Op een laag tot matig vuurtje breng je het geheel aan de kook. Ik blender vaak het fruit zodat het proces wat sneller gaat. Ik vindt het jammer als alles te lang 'kapot' kookt. Je krijgt dan een mooi glad papje. Er zit wel hier en daar een pitje in. Laat het even doorgaren en roer regelmatig tot het wat vaster van structuur wordt. Je kunt dit testen door een koud bord te nemen en daar een druppel jam op te laten lopen. Loopt die niet snel van het bord af als je het bord schuin houdt? Dan is je jam klaar.

Giet het kokend hete mengsel dan met een trechter in de potjes. Vul tot net onder de rand en schroef de deksel er meteen op. Zet het potje een paar minuten op zijn kop en klaar!

Zo heb je een heerlijk zoete zomerjam die je een zeker 6 maanden buiten de koelkast op een donkere plaats kunt bewaren.

Wij gebruiken de jam op brood, op crackers, als toevoeging bij yoghurt, vlaai vulling, op pannenkoeken, in smoothies enz... Simpel, gezond, makkelijk en veel goedkoper!


Kies je categorie
Nieuwe Berichten
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page